Fordeler med Nitrox

Visste du at Nitrox ofte blir referert til som “safe air”? Les videre og se forklaringen på dette nedenfor. Det er nemlig flere fordeler med nitrox.

Tare og sollys (Fordeler med nitrox)
Nydelig tareskog

Lengre dykk

Luften vi puster til vanlig inneholder 20,9% oksygen og 79% nitrogen, men ved å ta et PADI nitrox-kurs vil du bli sertifisert til å kunne dykke med opp til 40% oksygen i pusteluften din (= kun 60% nitrogen).

Fordelen med dette er at det tar mye lengre tid før kroppen din blir fylt opp med nitrogen. Dette betyr igjen lengre dykk på deg. 🙂 Med nitrox er ofte ikke den begrensende bunntiden et problem lengre. Det som oftest sitter begrensningen for hvor lenge dykket varer, er flaskestørrelsen din.

Safe air

En annen stor fordel er at du kan dykke nitrox som om det er luft. Det betyr at dykketiden din blir den samme som for luft. Fordelen er at du får mye større margin til den egentlige “ikke-dekompresjons”-grensen. Derav uttrykket “safe air”. Det som er viktig å passe på her, er den maksimale dybden du kan dykke til.

Nå tenker du sikkert; “Hvordan kan jeg vite hva den maksimal dybde er?” Ingen grunn til bekymring! Du vil få lære grundig hvordan du beregner dette under et PADI Nitrox-kurs.

Mer opplagt?

En annen fordel som mange forteller om, er at de føler seg “kvikkere” og mer opplagt etter et nitrox-dykk, sammenlignet med et luftdykk. Dette er ikke underbygget av medisinsk forskning, men placebo-effekten er også en effekt.

Forskjell i dykketid

Her er noen eksempler på hvor lang bunntid du kan få med nitrox sammenlignet med vanlig luft:

  • 18 meter med luft = 56 minutter
  • 18 meter med 40% O2 = 147 minutter, altså mer enn 2,5 ganger så lang bunntid som med vanlig luft
  • 21 meter med luft = 37 minutter
  • 21 meter med 40% O2 = 98 minutter
  • 30 meter med luft = 20 minutter
  • 30 meter med 35% O2 = 29 minutter

Neste PADI Nitrox-kurs?

Som du ser er det mange fordeler med nitrox. Nå tenker du nok; “Når arrangerer Dive Tobiassen neste nitrox-kurs?” Svaret er allerede neste onsdag 13. november. 🙂 Bli med og ta del i alle disse fordelene nitrox-dykking gir. Kurset er et rent teori-kurs og blir gjennomført på en ettermiddag.

Hjertelig velkommen 🙂


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.